skip to Main Content

Hoe weet ik dat mijn levensexecuteur doet wat ik wil? Als ik dat zelf niet kan controleren.

Er is iets verschrikkelijks gebeurd. Je bent onder de tram gekomen. Van de ene dag op de andere lig je volkomen hulpeloos in het ziekenhuis. Maar het is nog erger. Je weet helemaal niets meer.  Wat gisteren nog heel belangrijk voor je was is nu onbereikbaar. Ver weg in je onderbewustzijn.

Gelukkig heb je een levenstestament gemaakt. En een levensexecuteur aangewezen. Zij gaat al jouw zaken regelen. Je hebt een paar keer met haar gesproken. Alles is doorgenomen. Ze weet hoe je verzorgd wil worden. Ze weet ook welke betalingen door moeten lopen. Noem maar op.

Het levenstestament is opgesteld bij de notaris. Alles is gegaan zoals het hoort.

Toch had je nog twijfel. Zal de levensexecuteur wel doen wat jullie hebben afgesproken? Misschien is ze slordig. Of nog erger; ze belazert de boel. Nu jij in het ziekenhuis ligt heb je nergens invloed op. De levensexecuteur gaat haar werk doen.

Toezichthouder

Wil je extra zekerheid? Dan is het goed om een toezichthouder te benoemen.

Een toezichthouder controleert de levensexecuteur. Hij houdt in de gaten of alles verloopt zoals jij dat wilde.

Wie kan toezichthouder zijn? Dat mag je zelf weten. Het kan een notaris of accountant zijn. Het kan ook familie zijn of een goede vriend. Het hangt af van jouw wensen.

Houd er rekening mee dat het om een serieuze taak gaat. De toezichthouder is er niet voor niets. Mag hij de levensexecuteur ontslaan als die zijn werk niet goed doet?  Hoe vaak wil je dat ze elkaar zien? Leg dat vast in het levenstestament.

Heb je iemand die jou uitstekend kan verzorgen maar totaal geen benul van geld heeft? Je wilt dolgraag dat zij de regie neemt over jouw zorg. Je weet ook dat je geldzaken een puinhoop worden als zij dat regelt. Wat nu?

Benoem twee levensexecuteurs. Eén voor de zorg. En één voor je financiën. Er is van alles mogelijk. Je kunt ook meerdere toezichthouders aanstellen. Of één toezichthouder voor verschillende levensexecuteurs.

Nog even over dat vertrouwen. Kies je levensexecuteur zorgvuldig uit. Zorg voor een regelmatig contact. Minimaal één keer per jaar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Back To Top