skip to Main Content

Wanneer ben je wilsonbekwaam? En wie bepaalt dat?

 

De aftakeling heeft een officiële naam gekregen. Je bent wilsonbekwaam verklaard.

Je hebt in je goede tijden een levenstestament gemaakt. Daarin heb je precies laten zetten wat je wilt. En ook wie dat gaat regelen. Je hebt veel vertrouwen in je levensexecuteur (LE). Die heeft het volmacht om alles te regelen als jij wilsonbekwaam bent.

Maar wanneer ben je wilsonbekwaam?  Dat ben je als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen. En ook als je de gevolgen van je beslissingen niet meer kunt overzien. Bijvoorbeeld; je kunt besluiten om een heel dure auto te kopen. Als je niet overziet dat je de volgende maand geen huur kunt betalen is dat een teken van wilsonbekwaamheid.

Geen beslissingen kunnen nemen. Dat klinkt heel simpel. En soms is dat ook zo. Bijvoorbeeld als je na een ongeluk in een coma raakt. Dan kun je niet zelf beslissen over een operatie. Je geldzaken kun je dan ook niet meer regelen.

Maar hoe zit het als je half bewusteloos bent? Kun je dan half beslissen? Of helemaal?  Dan wordt het ingewikkeld.

Hier gaat een arts over. Die gaat bedenken of je nog wilsbekwaam bent.

Wat nu als hij denkt van niet? In acute noodsituaties zal hij zelf beslissingen nemen. Als het even kan probeert hij met je naasten te overleggen.

 

Wilsonbekwaam door dementie

Het kan nog ingewikkelder. Bij dementie ga je langzaam maar zeker achteruit. De dag dat je geen beslissingen meer kunt nemen komt onherroepelijk dichterbij. De dag dat je wilsonbekwaam bent. En daarom heb je een levenstestament gemaakt.

Maar wie bepaalt wanneer deze dag is gekomen?  Doe jij dat? Of doet je familie en/of LE dat?

Het is heel menselijk om je dementie te verhullen. Of zelfs te ontkennen. Jij vindt het heel leuk om je geld op straat te gooien maar je familie ziet dit anders. Die denken dat je de weg kwijt bent. Dat je dement bent geworden. In je goede tijden was je erg zuinig.

Ze kunnen  naar een arts stappen en vragen of die je wilsonbekwaam verklaart. In bovenstaand voorbeeld gaat dat vast wel gebeuren.

Als de arts dat heeft gedaan ben je wilsonbekwaam. De LE gaat jouw wensen uitvoeren. Hij gaat geen geld op straat gooien. Hij gaat het beheren zoals jij dat wilde toen je nog helder van geest was. Zoals jij dat toen vast hebt laten leggen.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Back To Top